Miért fontos a védelem?


A napsugárzás széles spektrumából a látható fény mellett ultraibolya és infravörös fénysugarak is érkeznek.
Az infravörös sugárzás (780- 5000 nm) szűrése nem indokolt, mivel egészségkárosító hatása bizonyítottan nem jelentős. Az ultraibolya sugárzás hullámhossz szerint UV C (100-280 nm), UV B (280-315 nm), és UV A (315-380 nm) részre osztható. A földet körülvevő atmoszféra a káros sugarak jelentős részét elnyeli. Az ózonpajzs az UV A-t nem, az UV B-t részben és az UV C sugárzást teljes egészében kiszűri. (A legtöbb napszemüvegen az UV400 besorolás található, ez azt jelenti, hogy a 280 és 400 nm közötti káros sugárzás több mint 99,5%-át kiszűri.)

A látható fény (380- 780 nm) megfelelő szűrése azért fontos, mert a túl erős, ill. gyenge fény nehezíti a látást. Erős fény hatására csökken a szem kontrasztérzékenysége, nehezebbé válik az érzékelés. Az eltérő fogyasztói igényeknek megfelelően különböző színű, különböző sötétítésű lencsék kerülnek forgalomba.

 

Néhány példa:

·         barna: erős napsütés esetén ideális, ez a szín nyugtatja a szemet, növeli a kontraszt- és mélységlátást (pl.: vezetés, hegymászás, síelés, horgászás)

  • szürke: legkevésbé torzítja a színeket, a természetes árnyalat elősegíti a tökéletes látást

  • zöld: jól használható gyengébb fényviszonyok között is

  • sárga: fokozza a kép élességét, jól használható ködben, hóesésben, viszont nem ajánlott erős fényben

A napszemüvegek, a vonatkozó, kötelező szabvány alapján, 5 szűrőkategóriába sorolhatók:

Szűrő kategória

Fényáteresztés mértéke

Ajánlott használat

0

80-100%

Kényelmes, esztétikus

1

43-80%

Gyenge napsütés

2

18-43%

Átlagos napsütés

3

8-18%

Erős napsütés

4

3-8%

Kivételesen erős napsütés, autóvezetésre nem használható!

 

Miért jó a polarizált lencse?

A polarizált lencse  legfontosabb hatása, hogy csak a függőleges irányú fénynyalábokat ereszti át, vagyis a felületekről, különböző anyaghatárokról visszaverődő vakító fény nem jut át a lencsén.

Miért jó ez? Azért, mert sok tevékenység során megkönnyíti életünket. Ilyen például az autóvezetés, vagy a horgászat, a vadászat, a vízi sportok, vagy a víz mellett eltöltött szabad idő. A vízfelszínről visszaverődő napsugarak nem jutnak át a polarizált lencsén, így sokkal jobban „beleláthatunk” a vízbe, meglepően nagy mélységbe is. A felület tükröződő csillogása megszűnik, ami komfortos látásélményt biztosít. Autóvezetéskor is előfordul, hogy a csillogó aszfaltról visszaverődő fények zavarhatják látásunkat. Egy polarizált lencséjű napszemüveggel azonban ez sem probléma többé.

Új fiók regisztrálása

Van már fiókod?
Jelentkezz be vagy adj meg új jelszót