Milyen szemüvegkeret-alapanyagokkal találkozhatsz az üzleteinkben?

Mindenki márkás szemüvegekről és napszemüvegekről, minőségi alapanyagokról beszél, a legtöbbet mégsem tudjuk, hogy ez valójában mit takar. Amikor szemüveget vásárolsz is érdemes tudatos döntéseket hozni; nem csak arra vonatkozóan, hogy milyen szemüvegforma illeszkedik az arcformádhoz, vagy melyek azok a színek, amelyek előnyösek lehetnek neked, hanem arra is, hogy a keret, amit veszel, milyen eljárással, milyen alapanyagokból készül, és ezek mennyire tartósak, esetleg mennyire fenntarthatóak.

Cikkünkben sorra vesszük a leggyakrabban előforduló szemüvegkeret-alapanyagokat, és mutatunk egy-egy alternatívát is hozzájuk, ha szeretnél környezettudatosabb döntést hozni vásárláskor. Nézzük!

Műanyag keretek

A műanyag szemüvegkeretek szinte mindig hőre lágyuló műanyagokból készülnek. Műanyagból is többféle létezik, a gyártási eljárás alapján lehet őket a legegyszerűbben megkülönböztetni.

Fröccsöntött műanyag:

Az egyik legnépszerűbb eljárás tömeggyártás esetén. A műanyag granulátumot felolvasztják és beleöntik a formába, esetünkben szemüvegkeret-formába. Az eredmény gyorsan elkészül, ráadásul ezzel az eljárással gyakorlatilag nem keletkezik felesleg. Hátránya viszont, hogy egyedi formák létrehozásához nem gazdaságos, valamint – attól függően, milyen minőségű műanyagot használnak – nem annyira tartósak.

Ultem: Az egyik legkedveltebb ipari műanyag, a telekommunikációs és egészségügyi iparban, sőt, még a repülőgépgyártásban is használják. A lencséket a keret melegítése nélkül is be lehet helyezni, olyan rugalmas ez a műanyagtípus. Formatartó és rendkívül strapabíró, -30-tól 217 °C-ig hőálló. Mivel nagyon hajlékony, keskeny formákat is lehet belőle készíteni, erős mechanikus hatás esetén is visszanyeri formáját, ezért közkedvelt a gyártók körében.

Cellulóz-acetát: A szemüvegiparban csak acetátként emlegetett műanyag gyapotból készül, tehát 100%-ig növényi alapú. Strapabíró, könnyű, rugalmas, antiallergén és rendkívül sok szín és minta előállítására alkalmas. A cellulózport savval kezelik, színezik, ebből végül acetát lapokat préselnek, melyből kifaragják a szemüvegkeretet. Ez azt is jelenti, hogy sajnos nagy mennyiségű felesleget termel. Amellett, hogy a cellulóz-acetát megújuló forrásnak minősül, alkalmas a biológiai bomlásra is. A legtöbb középkategóriás márka kínálatában találhatók acetát szemüvegkeretek. Alternatívája a bio-acetát.

3D nyomtatott műanyag 

A 3D nyomtatás során szabad szemmel alig látható vastagságú rétegekből építi fel a 3D nyomtató a szemüvegkeretet. Nem jár felesleggel, ráadásul az eljárás teljesen egyedi formák létrehozására is alkalmas. A technológia gyorsan fejlődik, de egyelőre a sorozatgyártást nem váltja fel, ugyanis nem lenne gazdaságos. A 3D nyomtatott szemüveg általában nagyon könnyű. Anyagában színezett, izgalmas színek és minták létrehozására jelenleg nem igazán ad lehetőséget. 3D nyomtatásra egyes bioműanyag típusok is alkalmasak.

A fém kereteken is szinte mindig találunk műanyag részleteket. A szárakat általában valamilyen fröccsöntött műanyaggal fedik, az orrtámasz papucsait pedig legtöbbször szilikonból készítik.

Fém keretek:

Alumínium: Alacsony a fajsúlya és olvadáspontja, szemüvegkeret-alapanyagnak nem éppen a legmegfelelőbb lágysága miatt. Rendkívül olcsó. Gyengébb minőségű szemüvegek készülhetnek belőle. A silány minőségű és/vagy hamisítvány szemüvegkeretekről már írtunk korábban, érdemes lehet cikkünket elolvasni.

Alpakka: A legtöbb alacsonyabb kategóriájú fém szemüvegkeret alpakkából készül, amely cink, réz, valamint nikkel ötvözete. Alapvetően megfelelő szemüvegkeretek készülnek belőle, viszont nem igazán tartósak. A réz és a nikkel allergizálhat is.

Grilamid: Az egyik legelterjedtebb sportkeret-alapanyag, amely szilícium, magnézium és titán ötvözetéből készül. Ütés hatására deformálódhat, cserébe viszont ritkán törik, így csökkenti a sérülés veszélyét.

Titánium: Rendkívül könnyű és nagy szilárdságú anyag, hipoallergén. Kicsi a sűrűsége, ezért könnyű, ugyanakkor roppant erős és jól ötvözhető anyag. Egy szemüvegkeret lehet 100%-os titánium, de legtöbbször valamilyen ötvözetben találkozhatunk vele, hogy könnyebben kezelhető, alakítható, illetve rugalmasabb legyen a késztermék.

Tidirium: 30%-kal könnyebb a titániumnál. Nagy előnye, hogy fröccsöntéses technológiával előállítható belőle a szemüvegkeret. Az egyik legújabb eljárás, egyelőre nem túl elterjedt.

Rozsdamentes acél: A vas egyik legfontosabb ötvözete, további főbb összetevője a szén és a króm. Kemény és kopásálló anyag. Hipoallergén.

Természetesen az egyedi, kis szériás gyártású szemüvegkeretek között előfordulnak speciális ötvözetű fém szemüvegkeretek is, amelyek aranyat, ezüstöt, illetve platinát is tartalmazhatnak.

Természetes anyagú keretek:

Bár az acetát is természetes alapanyagnak minősül, a belőle készült keretek klasszikusan a műanyagszemüvegek táborát erősítik.

Számos trend van jelen a piacon, de ha természetes szemüvegkeret-alapanyagokról van szó, a legtöbbeknek a fakeretek jutnak eszébe. Nem hiába. Az utóbbi pár évben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntartható alapanyagok, valamint azok az eljárások, amik a természetes megjelenést valamilyen high-tech gyártási módszerrel ötvözik. A fából készült szemüvegek – minőségi munka esetén – mutatósak, különlegesek, szokatlanok, közben könnyűek és kényelmesek is.

Mit érdemes tudni a fakeretekről?

Először is, két típust különböztetünk meg: a faragott és a préselt lemez kereteket. A legelterjedtebb típus a préselt lemezekből készült keretek, ugyanis ezek nagyobb rugalmasságot, valamint kreatívabb megvalósítást tesznek lehetővé. A ragasztott lemezek együtt izgalmas mintázatokat, színeket eredményeznek, megjelenésük így igen páratlan. A fát különböző faragasztókkal, legtöbbször enyvvel ragasztják, felületüket sokszor szintén természetes anyagokkal, mint például méhviasszal kezelik. Természetesen ezekben a keretekben is fellelhetők fém és műanyag alkatrészek: a csavarok, a szár egyes részei, esetenként pedig az orrtámaszok, papuszok is fémből készülnek. Ha van bármilyen fémallergiád, mindig kérdezz utána a pontos összetevőknek!

Egy másik népszerű természetes alapanyag, ami említésre méltó az a szaru. A világ első szemüvegkeretei is mind szaruból készültek; manapság ez a „trend” is visszatérőben van. Megjelenése nagyon egyedi és elegáns. Az alapanyag forrásától függ, mennyire fenntartható. Az ára nagyon magas.

A számodra legtökéletesebb szemüvegkeret kiválasztásához mindig kérd szakértő véleményét, hogy biztosan a legmegfelelőbb megoldást választhasd!

Melyiket válaszd?

Erre a kérdésre nincs egzakt válasz, ugyanis mindenki más igények és adottságok alapján választ szemüvegkeretet. Ettől függetlenül van pár általános érvényű igazság, amik segíthetnek a döntésben:

 • A fém szemüvegkeretek általában légiesebbek, kevésbé díszesek vagy hangsúlyosak. Törés esetén a fém keretek javíthatók.

 • A műanyag keretek általában karakteresebbek, vastagabbak, színesebbek. Erősebb dioptriával rendelkezők inkább műanyag keretet válasszanak a lencse vastagsága miatt, hogy esztétikailag előnyösebb végeredményt kapjanak.

 • Sportos életet élők, egész nap úton lévők számára a strapabíróbb, rugalmasabb, könnyebb fém kereteket javaslunk.

 • Fémallergia esetén először műanyag keretre érdemes gondolni, de nikkelmentes, vagy titániumból készülő modellek is jó választás lehetnek.

Ha környezettudatos döntést szeretnél hozni

Az, aki tudatosan vásárol, szemüveget is tudatosan választ.

A Távol-Keletről érkező, nagy tételben gyártott szemüvegkeretekhez bár jutányosabb áron lehet hozzájutni, ha ilyet választunk, azzal is számolnunk kell, hogy valószínűleg pár éven belül tönkre fog menni a keret. Ráadásul a kőolaj alapú műanyagok gyártása és felületkezelése köztudottan nagyon környezetszennyező, amit csak tetéz az a tény, hogy sok esetben maga a gyártó nehezen lenyomozható, így pontos információnk sincs sokszor a szemüvegkeret összetételéről és gyártási eljárásáról. Ha műanyagkeretet szeretnél és megteheted, válassz bio-acetátból készülő modellt.

A fém szemüvegkeretek közül – ha lehet, – érdemes titániumból készülőt vásárolni, ugyanis amellett, hogy igen tartós és könnyű, újrahasznosítható is. Az újrahasznosítható fémek közül még az acél is szóba jöhet, de ennek előállítása több energiát emészt fel, mint a titáné.

Ha fa szemüvegkeretet választasz, nem csak a fa eredetére, de a ragasztóanyagokra is érdemes lehet rákérdezni; a legjobb, ha ezek is fenntartható forrásból származnak.

 

Az acetát a minőségi műanyag szemüvegek alapanyaga. Anyagának köszönhetően erős, tartós, ugyanakkor könnyen adaptálható, fejre igazítható. Nem véletlen, hogy legnagyobb márkák minőségi szemüvegei is ebből az anyagból készülnek.

 Napszemüveg keretekről

 

 

Mindenki márkás szemüvegekről és napszemüvegekről, minőségi alapanyagokról beszél, a legtöbbet mégsem tudjuk, hogy ez valójában mit takar. Amikor szemüveget vásárolsz is érdemes tudatos döntéseket hozni; nem csak arra vonatkozóan, hogy milyen szemüvegforma illeszkedik az arcformádhoz, vagy melyek azok a színek, amelyek előnyösek lehetnek neked, hanem arra is, hogy a keret, amit veszel, milyen eljárással, milyen alapanyagokból készül, és ezek mennyire tartósak, esetleg mennyire fenntarthatóak.

 

 

Cikkünkben sorra vesszük a leggyakrabban előforduló szemüvegkeret-alapanyagokat, és mutatunk egy-egy alternatívát is hozzájuk, ha szeretnél környezettudatosabb döntést hozni vásárláskor. Nézzük!

 

 

Műanyag keretek:

 

 

 

A műanyag szemüvegkeretek szinte mindig hőre lágyuló műanyagokból készülnek. Műanyagból is többféle létezik, a gyártási eljárás alapján lehet őket a legegyszerűbben megkülönböztetni.

 

 

Fröccsöntött műanyag:

 

 

Az egyik legnépszerűbb eljárás tömeggyártás esetén. A műanyag granulátumot felolvasztják és beleöntik a formába, esetünkben szemüvegkeret-formába. Az eredmény gyorsan elkészül, ráadásul ezzel az eljárással gyakorlatilag nem keletkezik felesleg. Hátránya viszont, hogy egyedi formák létrehozásához nem gazdaságos, valamint – attól függően, milyen minőségű műanyagot használnak – nem annyira tartósak.

 

 

Ultem: Az egyik legkedveltebb ipari műanyag, a telekommunikációs és egészségügyi iparban, sőt, még a repülőgépgyártásban is használják. A lencséket a keret melegítése nélkül is be lehet helyezni, olyan rugalmas ez a műanyagtípus. Formatartó és rendkívül strapabíró, -30-tól 217 °C-ig hőálló. Mivel nagyon hajlékony, keskeny formákat is lehet belőle készíteni, erős mechanikus hatás esetén is visszanyeri formáját, ezért közkedvelt a gyártók körében.

 

 

Cellulóz-acetát: A szemüvegiparban csak acetátként emlegetett műanyag gyapotból készül, tehát 100%-ig növényi alapú. Strapabíró, könnyű, rugalmas, antiallergén és rendkívül sok szín és minta előállítására alkalmas. A cellulózport savval kezelik, színezik, ebből végül acetát lapokat préselnek, melyből kifaragják a szemüvegkeretet. Ez azt is jelenti, hogy sajnos nagy mennyiségű felesleget termel. Amellett, hogy a cellulóz-acetát megújuló forrásnak minősül, alkalmas a biológiai bomlásra is. A legtöbb középkategóriás márka kínálatában találhatók acetát szemüvegkeretek. Alternatívája a bio-acetát.

 

 

3D nyomtatott műanyag 

 

 

A 3D nyomtatás során szabad szemmel alig látható vastagságú rétegekből építi fel a 3D nyomtató a szemüvegkeretet. Nem jár felesleggel, ráadásul az eljárás teljesen egyedi formák létrehozására is alkalmas. A technológia gyorsan fejlődik, de egyelőre a sorozatgyártást nem váltja fel, ugyanis nem lenne gazdaságos. A 3D nyomtatott szemüveg általában nagyon könnyű. Anyagában színezett, izgalmas színek és minták létrehozására jelenleg nem igazán ad lehetőséget. 3D nyomtatásra egyes bioműanyag típusok is alkalmasak.

 

 

A fém kereteken is szinte mindig találunk műanyag részleteket. A szárakat általában valamilyen fröccsöntött műanyaggal fedik, az orrtámasz papucsait pedig legtöbbször szilikonból készítik.

 

 

Fém keretek:

 

 

 

Alumínium: Alacsony a fajsúlya és olvadáspontja, szemüvegkeret-alapanyagnak nem éppen a legmegfelelőbb lágysága miatt. Rendkívül olcsó. Gyengébb minőségű szemüvegek készülhetnek belőle. A silány minőségű és/vagy hamisítvány szemüvegkeretekről már írtunk korábban, érdemes lehet cikkünket elolvasni.

 

 

Alpakka: A legtöbb alacsonyabb kategóriájú fém szemüvegkeret alpakkából készül, amely cink, réz, valamint nikkel ötvözete. Alapvetően megfelelő szemüvegkeretek készülnek belőle, viszont nem igazán tartósak. A réz és a nikkel allergizálhat is.

 

 

Grilamid: Az egyik legelterjedtebb sportkeret-alapanyag, amely szilícium, magnézium és titán ötvözetéből készül. Ütés hatására deformálódhat, cserébe viszont ritkán törik, így csökkenti a sérülés veszélyét.

 

 

Titánium: Rendkívül könnyű és nagy szilárdságú anyag, hipoallergén. Kicsi a sűrűsége, ezért könnyű, ugyanakkor roppant erős és jól ötvözhető anyag. Egy szemüvegkeret lehet 100%-os titánium, de legtöbbször valamilyen ötvözetben találkozhatunk vele, hogy könnyebben kezelhető, alakítható, illetve rugalmasabb legyen a késztermék.

 

 

Tidirium: 30%-kal könnyebb a titániumnál. Nagy előnye, hogy fröccsöntéses technológiával előállítható belőle a szemüvegkeret. Az egyik legújabb eljárás, egyelőre nem túl elterjedt.

 

 

Rozsdamentes acél: A vas egyik legfontosabb ötvözete, további főbb összetevője a szén és a króm. Kemény és kopásálló anyag. Hipoallergén.

 

 

Természetesen az egyedi, kis szériás gyártású szemüvegkeretek között előfordulnak speciális ötvözetű fém szemüvegkeretek is, amelyek aranyat, ezüstöt, illetve platinát is tartalmazhatnak.

 

 

Természetes anyagú keretek:

 

 

 

Bár az acetát is természetes alapanyagnak minősül, a belőle készült keretek klasszikusan a műanyagszemüvegek táborát erősítik.

 

 

Számos trend van jelen a piacon, de ha természetes szemüvegkeret-alapanyagokról van szó, a legtöbbeknek a fakeretek jutnak eszébe. Nem hiába. Az utóbbi pár évben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntartható alapanyagok, valamint azok az eljárások, amik a természetes megjelenést valamilyen high-tech gyártási módszerrel ötvözik. A fából készült szemüvegek – minőségi munka esetén – mutatósak, különlegesek, szokatlanok, közben könnyűek és kényelmesek is.

 

 

Mit érdemes tudni a fakeretekről?

 

 

Először is, két típust különböztetünk meg: a faragott és a préselt lemez kereteket. A legelterjedtebb típus a préselt lemezekből készült keretek, ugyanis ezek nagyobb rugalmasságot, valamint kreatívabb megvalósítást tesznek lehetővé. A ragasztott lemezek együtt izgalmas mintázatokat, színeket eredményeznek, megjelenésük így igen páratlan. A fát különböző faragasztókkal, legtöbbször enyvvel ragasztják, felületüket sokszor szintén természetes anyagokkal, mint például méhviasszal kezelik. Természetesen ezekben a keretekben is fellelhetők fém és műanyag alkatrészek: a csavarok, a szár egyes részei, esetenként pedig az orrtámaszok, papuszok is fémből készülnek. Ha van bármilyen fémallergiád, mindig kérdezz utána a pontos összetevőknek!

 

 

Egy másik népszerű természetes alapanyag, ami említésre méltó az a szaru. A világ első szemüvegkeretei is mind szaruból készültek; manapság ez a „trend” is visszatérőben van. Megjelenése nagyon egyedi és elegáns. Az alapanyag forrásától függ, mennyire fenntartható. Az ára nagyon magas.

 

 

 

 

 

A számodra legtökéletesebb szemüvegkeret kiválasztásához mindig kérd szakértő véleményét, hogy biztosan a legmegfelelőbb megoldást választhasd!

 

 

Melyiket válaszd?

 

 

 

Erre a kérdésre nincs egzakt válasz, ugyanis mindenki más igények és adottságok alapján választ szemüvegkeretet. Ettől függetlenül van pár általános érvényű igazság, amik segíthetnek a döntésben:

 

 

 • A fém szemüvegkeretek általában légiesebbek, kevésbé díszesek vagy hangsúlyosak. Törés esetén a fém keretek javíthatók.

 

 

 • A műanyag keretek általában karakteresebbek, vastagabbak, színesebbek. Erősebb dioptriával rendelkezők inkább műanyag keretet válasszanak a lencse vastagsága miatt, hogy esztétikailag előnyösebb végeredményt kapjanak.

 

 

 • Sportos életet élők, egész nap úton lévők számára a strapabíróbb, rugalmasabb, könnyebb fém kereteket javaslunk.

 

 

 • Fémallergia esetén először műanyag keretre érdemes gondolni, de nikkelmentes, vagy titániumból készülő modellek is jó választás lehetnek.

 

 

Ha környezettudatos döntést szeretnél hozni

 

 

 

Az, aki tudatosan vásárol, szemüveget is tudatosan választ.

 

 

A Távol-Keletről érkező, nagy tételben gyártott szemüvegkeretekhez bár jutányosabb áron lehet hozzájutni, ha ilyet választunk, azzal is számolnunk kell, hogy valószínűleg pár éven belül tönkre fog menni a keret. Ráadásul a kőolaj alapú műanyagok gyártása és felületkezelése köztudottan nagyon környezetszennyező, amit csak tetéz az a tény, hogy sok esetben maga a gyártó nehezen lenyomozható, így pontos információnk sincs sokszor a szemüvegkeret összetételéről és gyártási eljárásáról. Ha műanyagkeretet szeretnél és megteheted, válassz bio-acetátból készülő modellt.

 

 

ACETATE

 

 

 

PRÉMIUM ACETÁT KERETEK ÉS POLARIZÁLT NAPSZEMÜVEGLENCSÉK

 

 

Az acetát a hagyományos, kőolajból készült műanyagok környezetbarát alternatívája. Az acetát kereteket cellulózzal, a növényekben megtalálható anyaggal hozzák létre; így ezek a szemüvegkeretek megújuló és természetes forrásokból készülnek. Könnyű és kényelmes a viselésük. Ezek az univerzális keretek meglehetősen nagy rajongótáborral rendelkeznek a szemüveget viselők körében, mivel erőt, stílust, kényelmet és rugalmasságot biztosítanak.

 

 

 • KÖRNYEZETBARÁT - Az acetát a hagyományos, kőolajból készült műanyagok környezetbarát alternatívája. Az acetát kereteket cellulózzal, a növényekben megtalálható anyaggal hozzák létre; így ezek a szemüvegkeretek megújuló és természetes forrásokból készülnek.

 

 

 • HIPOALLERGÉN - Az acetát szemüveg egyik legjobb tulajdonsága, hogy az acetát hipoallergén anyag, így valószínűleg nem okoz allergiás reakciókat.

 

 

 • KÉNYELEM - Könnyű és kényelmes. Mivel a szemüveged vagy napszemüveged a nap nagy részében az arcodon fekszik, a keretnek kényelmesnek kell lennie. Szerencsére az acetát könnyű, így az egyik legjobb anyag a keretekhez.

 

 

 • TARTÓS - Az acetát egy nagyon rugalmas anyag, amely elősegíti az acetátos napszemüvegek és a szemüvegkeretek élettartamát. Ha kiváló befektetést keresel, akkor az acetát keretes napszemüveg tökéletes választás, mert nem törik el könnyen.

 

 

A fém szemüvegkeretek közül – ha lehet, – érdemes titániumból készülőt vásárolni, ugyanis amellett, hogy igen tartós és könnyű, újrahasznosítható is. Az újrahasznosítható fémek közül még az acél is szóba jöhet, de ennek előállítása több energiát emészt fel, mint a titáné.

 

 

Ha fa szemüvegkeretet választasz, nem csak a fa eredetére, de a ragasztóanyagokra is érdemes lehet rákérdezni; a legjobb, ha ezek is fenntartható forrásból származnak.

 

 

 

 

 

Az acetát a minőségi műanyag szemüvegek alapanyaga. Anyagának köszönhetően erős, tartós, ugyanakkor könnyen adaptálható, fejre igazítható. Nem véletlen, hogy legnagyobb márkák minőségi szemüvegei is ebből az anyagból készülnek.

Új fiók regisztrálása

Van már fiókod?
Jelentkezz be vagy adj meg új jelszót